Koji hard disk kupiti?

Prilikom kupovine hard diska potrebno je pored kapaciteta znati i još neke detalje koji bitno utiču na brzinu rada i na bezbednost podataka. Najvažniji su:

  • broj obrtaja ploča
  • količina keš memorije
  • broj magnetnih glava.

Broj obrtaja ploča hard diska

Ovo je faktor koji najviše utiče na brzinu zapisa i čitanja podataka na disk. Standardni broj obrtaja ploča na disku ide od 5.400 rpm za laptopove (2.5 inča), preko 7.200 rpm za desktop računare (3.5 inča), pa do 10.000 i više rpm za neke serverske desktop mašine (3.5 inča). Ako kupujete novi hard disk za laptop, možete značajno ubrzati njegov rad ako kupite disk od 7.200 rpm. Za desktop računare je već standardno 7.200 rpm, ali ako želite dodatno ubrzanje, možete odabrati neki od bržih modela.

Količina keš memorije

Standardno diskovi imaju 8-16 MB keš memorije, što je i označeno na disku. Za laptop diskove potrebno je odabrati što više keš memorije, jer ona značajno ubrzava rad celog laptopa, što se ogleda u bržem podizanju sistema i startovanju programa, kao i u bržem kopiranju fajlova. Preporuka je da uzmete disk koji ima najmanje 16 MB, a poželjno je 32 ili 64 MB po nešto većoj ceni. Za desktop računara cene su povoljnije, pa je 32 MB nešto što bismo preporučili kao standard, dok je 64 MB preporučljivo ako su Vam veoma bitne performanse računara.

Broj magnetnih glava

Ova stavka se ne ističe na diskovima, ali se može naći po modelu diska u pretrazi na Google. Svaki disk ima najmanje 1 ploču koja ima sa obe strane po 1 glavu, što je ukupno 2 glave. Danas diskovi imaju po 2, 3, 4 ploče, što znači 4, 6, 8 glava za čitanje i pisanje. Veći broj glava i ploča znači veća količina podataka, ali takvi diskovi imaju i mnogo veću mogućnost za kvarove. Ne bi trebalo uzimati diskove sa više od 2 ploče, osim ako Vam nije preko potreban veliki kapacitet u terabajtima.

Zaključak

Uzmite disk od 7.200 rpm, 16 MB keš i 2 ploče (4 glave). Time ćete istovremeno dobiti na performansama i bezbednosti podataka.