Proverite ispravnost hard diska

Novi laptop, računar ili eksterni hard disk nisu nikakva garancija da su Vaši podaci bezbedni! Nema veze da li je hard disk “gumiran i otporan na udarce”, ili je laptop nov, ili pažljivo postupate… Hard diskovi su kvarljiva tehnologija, a evo kako da sami proverite stanje diska pre nego što bude kasno.

Preuzmite besplatnu probnu verziju programa HD Sentinel (standard) i instalirajte ga. Po pokretanju programa, dobićete prikaz stanja diska.

HD Sentinel, provera hard diska

Ako je zdravlje diska (health) ispod 100%, to znači da disk ima neki problem, a šta tačno, to možete pročitati na početnoj stranici Overview.

Ako piše da disk ima problema u komunikaciji sa računarom (communication errors) ili slično, moguće da su oksidirali kontakti na elektronici, pa ju je potrebno očistiti.

Ako disk ima slabe sektore (weak sectors) to znači da ima problema sa čitanjem sektora, pa mogu biti slabe glave ili materijal na pločama. To je ozbiljan problem i mora se hitno rešavati kopiranjem podataka na drugi disk.

Ako disk ima loše sektore (bad sectors), nije problem dokle god ih nema puno, npr. do 20, 30. Sve preko toga znači ozbiljan problem i podaci se moraju kopirati na drugi disk.

Zdravlje diska (health) do 90% je u redu, ali ako je ispod toga, disk sigurno pravi određene probleme, zaglavljuje sistem, izbacuje greške prilikom rada programa, resetuje se računar i slično. Ako je disk u tako lošem stanju, ne treba ga koristiti, već preporučujemo da odete u servis računara Xelart koji će sačuvati podatke koje možda ni ne znate gde se sve nalaze, ugraditi novi hard disk i reinstalirati sistem i programe.