Brisanje podataka metodom Zero-fill sa hard diska, USB fleša ili SD kartice

Ako želite da se rešite starog hard diska, USB fleš memorije ili SD kartice iz telefona ili fotoaparata, morate znati da nije dovoljno samo izbrisati fajlove i isprazniti kantu za smeće. Na ovaj način, operativni sistem samo obeleži početak fajlova, odnosno markira ih kao izbrisane, ali je sadržaj i dalje na istom mestu, dostupan određenim programima. Zato ako imate bilo kakve privatne podatke, tipa slike, poslovne dokumente, šifre online naloga, banke i slično, prebrišite medije temeljno.

To se radi metodom koja se zove Zero-fill, odnosno, ceo medij se od prvog do poslednjeg sektora prepiše nulom (0). Ovaj proces može da potraje od par minuta do 2 i više sata, zavisno od kapaciteta uređaja i brzine upisa.

Ako želite to sami da uradite, obratite pažnju da ne obrišete particiju na novom disku koja vam je potrebna!

Da li ste uradili arhivu podataka na još jedan uređaj ili oni ostaju samo na novom disku? Ako niste, stanite odmah, jer i novi disk može da otkaže bilo kad, tako da prvo napravite kopiju na još nekom uređaju. Evo kako da uradite backup podataka.

Preporučujemo program HDD Low level format koji možete preuzeti sa adrese: http://hddguru.com/software/HDD-LLF-Low-Level-Format-Tool/ .

Proceduru za brisanje hard diska možete pogledati na Youtube linku ispod.

https://www.youtube.com/watch?v=QBBNDI8AJ-A

Napomena: Posle brisanja uređaja ovim ili sličnim programom koji koristi metodu Zero-fill, nije moguće povratiti podatke, pa dobro proverite da li brišete disk koji želite i da li vam zaista više ti podaci nisu potrebni.