Da li je SSD pouzdan za čuvanje podataka?

Danas je cena SSD (Solid State Disk) prilično povoljna, tako da ljudi masovno kupuju ovu vrstu memorijskih medija kako bi ubrzali sistem, ne pitajući se za pouzdanost SSD diska. Zaista se dobija veliko ubrzanje u odnosu na klasične hard diskove, ali je glavni problem mali kapacitet SSD diskova kao i kvarovi koje je veoma teško rešiti. SSD obično ne najavljuje nikakav problem, nego odjednom prestane sa radom, tako da korisnik nema vremena da na vreme sačuva podatke na nekom drugom mestu. Ipak, šanse za spasavanje podataka sa SSD diskova postoje.

SSD disk nije pouzdan

Trenutno se najviše prodaju SSD diskovi od 120 i 240GB, što je u principu dovoljan kapacitet za neki prosečan rad na desktop ili laptop računaru. Tu ima i mesta za lične ili poslovne podatke. Ono što je veliki problem kod ove vrste uređaja je da imaju određeni broj upisa na neku lokaciju, pa se kontroler bori da ravnomerno troši memorijske lokacije u čipovima. Ali, pošto je SSD obično sistemski disk, prilikom rada se upisuje mnogo puta, čime mu se skraćuje vek. Upravo iz tog razloga ne treba uzimati veći SSD od onog koji je potreban za sistem i rad u programima, jer će svakako da se pokvari kad tad, a ako je velik SSD, korisnici obično stavljaju i sve svoje podatke na njega. To je velika greška!

Preporučujemo da kupite SSD kapaciteta dovoljnog za rad, npr. 120 ili 240GB, a da važne podatke čuvate na eksternom ili internom hard disku. U slučaju da se pokvari SSD, sve što je potrebno je da kupite drugi, instalirate sistem i nastavite sa radom.

Preporuka za kupovinu SSD diskova

Ako ste rešili da nadogradite računar SSD diskom, možemo preporučiti Kingston kao generalno dobrog proizvođača, a tu su još u Transcend i Samsung. Ne možemo pisati sa kojima smo imali problema, zbog narušavanja ugleda brendova, tako da ćemo se fokusirati na one koje valja kupiti.

Postoji i tu razlika u brzini i trajnosti, pa ćemo se time baviti u posebnom članku. Uglavnom, gledajte da UPIS bude što veći, jer je čitanje svakako standardno dobro. Ono gde SSD najviše zaostaje je prilikom upisa informacija, pa je ovaj parametar od izuzetnog značaja za brzinu rada vašeg sistema.

I kao zaključak reći ćemo da pouzdanost SSD diska je mnogo manja od klasičnih hard diskova, pa to imajte na umu prilikom čuvanja važnih podataka.