Koji hard disk kupiti?

Prilikom kupovine hard diska potrebno je pored kapaciteta znati i još neke detalje, koji bitno utiču na brzinu rada i na bezbednost podataka. Najvažniji su:

  • broj obrtaja ploča
  • količina keš memorije
  • broj magnetnih glava.

Broj obrtaja ploča hard diska

Ovo je faktor koji najviše utiče na brzinu zapisa i čitanja podataka. Standardni broj obrtaja ploča na disku ide od 5.400 rpm za laptopove (2.5 inča), do 7.200 rpm za desktop računare (3.5 inča). Vrhunski diskovi imaju čak 10.000 rpm. Ako kupujete novi hard disk za laptop, možete mu značajno poboljšati performanse ako kupite disk od 7.200 rpm.

Količina keš memorije

Stariji hard diskovi imaju 8 ili 16 MB keš memorije i prilično su spori, dok noviji imaju 32, 64 ili 128 MB. Za laptop diskove od 2.5 inča potrebno je odabrati što više keš memorije, jer ona značajno ubrzava rad celog laptopa. To se ogleda u bržem podizanju sistema, startovanju programa, kao i u bržem kopiranju fajlova. Preporuka je da uzmete disk koji ima najmanje 32 MB, a poželjno je 64 MB ili 128 MB keš memorije. Za desktop računare je 64 MB nešto što bismo preporučili kao minimum, a 128 MB je neki vrh u trenutnoj ponudi.

Broj magnetnih glava

Ova stavka se ne ispisuje na diskovima, ali se može naći po modelu diska u pretrazi na Google. Svaki disk ima najmanje 1 ploču koja ima sa obe strane po 1 glavu, što je ukupno 2 glave. Danas diskovi imaju po 2, 3, 4 ploče, što znači 4, 6, 8 glava za čitanje i pisanje. Veći broj glava i ploča znači veća količina podataka, ali takvi diskovi imaju i mnogo veću mogućnost za kvarove. Preporuka je da ne uzimate diskove sa više od 2 ploče, osim ako Vam nije preko potreban veliki kapacitet diska.

Zaključak

Uzmite disk od 7.200 rpm sa 64 -128 MB keš memorije i 2 ploče (4 glave). Time ćete istovremeno dobiti na performansama i bezbednosti podataka. Svakako, bilo koji SSD je mnogo brži od hard diska, s tim što su značajno skuplji po gigabajtu kapaciteta, pa treba napraviti kompromis. Ako vam treba što više prostora za podatke, uzmite hard disk, ako vam treba što veća brzina računara, uzmite SSD.