Vaša pitanja

Opišite problem koji imate sa uređajem i brzo ćemo vam odgovoriti kakve su mogućnosti za spasavanja podataka.

145 thoughts on “Vaša pitanja”

 1. Pozdrav
  Molim pomoć. Greškom sam formatirao eksterni disk – Tošiba (2 TB)
  Sa Recuvom i Disk Drilom sam mogao da vratim samo slike, tekstove, video i muziku, ali fascikle sa drugim sadrzajem (igrice i jos mnostvo drugog sadržaja) NISAM MOGAO. Dali neko zna dali postoji neki program sa kojim bih mogao da povratim i ostalo što nisam mogao. (Sadrzaj u fasciklama). Možda neko ima način za vraćanje istog, pa me interesuje i cena za isto.
  Hvala svima unapred.

  Reply
  • Poštovani, možete doneti disk da vidimo šta se može spasiti. Ne dajemo informacije kako da sami popravite diskove.

 2. Postovani pao mi je eksterni hard disk na pod. Kada ga spojim sa kompjuterom ne očitava ga ali svetli lampica i cuje se pisteci zvuk. Da li postoji mogućnost da se spasu podaci?

  Reply
  • Poštovani, disk ima mehaničko oštećenje i biće teško spasiti podatke. Možete doneti da uradimo dijagnostiku.

 3. Zdravo, pre vraćanja telefona na fabrička podešavanja sam izvadila SD i SIM karticu i kada sam upalila telefon vratila sam i jednu i drugu. Međutim telefon ne čita SD karticu, a na drugom telefonu zahteva formatiranje. Kada povežem na računar isto se ne vidi da je kartica ubačena. Da li postoji mogućnost da se sačuvaju podaci?

  Reply
  • Zdravo, evo jedne korisne informacije za sve: kartice se ubacuju ili vade dok je telefon isključen! U vezi Vašeg pitanja, ako se kartica vidi sa ispravnim kapacitetom, postoji mogućnost da se spasu podaci. U suprotnom je spaljena i nije moguće spasiti ništa. Imate na sajtu tekst kako proveriti ispravnost kartice ili USB flesa, možda bude korisno u ovom slučaju. Ako je telefon bio zaključan i kartica enkriptovana, možete samo formatirati karticu i krenuti ispočetka.

 4. Poštovani,
  Slučajno sam formatirala sd karticu na mobilnom telefonu.Svi video snimci i slike su nestali.Nakon toga nisam pravila nove snimke.Odnela sam telefon u servis,gde su izvadili sd karticu.Nisu uspeli da vrate video snimke i fotografije.Očajna sam:(
  Da li postoji šansa da mi vi pomognete?

  Reply
 5. Jedno pitanje, prilikom reinstalacije windowsa i formatiranja obe particije tj celog hdd da li moze da se vrate podaci? hvala

  Reply
  • Zdravo, verovatno mogu da se pronadju podaci sa D particije, a dosta manja šansa je za C particiju. Zavisi od puno faktora, pa ne mozemo nista preciznije reci dok ne pogledamo kakav je konkretno problem.

 6. postovani
  prilikom ugradnje h diska nismo imali originalan kabl koji spaja h disk sa snimacem. prodavac nam je dao kabl i objasnio da zamenom zica mozemo da ga prikljucimo sto smo i uradili. h disk je radio i usopesno snimao. prilikom zamene snimaca ( kupljen sa vise ulaza) pomesao sam zice iz rastavljenog konektora kabla i doslo je do zagrevanja h diska. snimac je prepoznao kvar i nije hteo da prihvati “misa”. potanje : da li moze da se spase ono sto je h disk nimio od pre havarije?! koliko bi to kostalo. hard disk je od 1tb. takodje me interesuje da li ako vec mozete da pristupite njegovoj memoriji, da li moze da se spasu samo odredjeni fajlovi (jer mi je samo nekoliko fajlova potrebno) ili mora ceo 1tb?

  Reply
  • Postovani, mozete doneti disk da vidimo kakav je problem i javimo kakva je mogucnost za spasavanje podataka i cena. Sve ostalo bi bilo nagadjanje. Dijagnostika je besplatna.

 7. Postovani,
  U pitanju je eksterni hard disk Toshiba od 1TB. Naime, greskom je formatiran pri cemu je napravljen bootabilni usb za windows 10. Da li je moguce vratiti podatke pre formatiranja i kolika bi bila cena? Komp vidi tih 30 GB windows-a, dok se ostatak hard diska vidi kao Unlocated particija.Disk nije padao niti je ostecen.Hvala.

  Reply
  • Postovani, prvih 30GB verovatno ne mogu da se spasu, ali ostatak bi trebalo da je u redu. Postoji mogucnost da nece moci da se sacuva struktura foldera i originalni nazivi fajlova. Mozete doneti disk da pogledamo. Cena zavisi u ovom slucaju uglavnom od kolicine podataka, pa bi trebalo da je oko 6.000 din za fizicka lica. Ovo je nezvanicna informacija.

 8. Postovani, imam HD Seagate barakuda 750 GB koji je prestao sa radom u toku skidanja igre sa interneta. HD je izvadjen i kupljen novi na kojiem je instaliran windows. Kada HD prikljucim na citac HD cuje se, po meni, sasvim normalno pokretanje ali ga racunar ne prepoznaje. Od drugara sam pozajmio njegov HD koji je takodje Seagate Barauda 750 GB, prebacio elektronsku plocu na svoj HD nakon cega mi ga racunar prepoznaje kao prikacen USB, u My computer ga ne vidi ali u Disk Management ga vidi kao Disk 1 Unknown 3,86 GB Not Initialized….disk nije padao i nema fizicko ostecenje…

  Reply
  • Postovani, verovatno je neispravan firmver. To ne moze da se resi zamenom elektronike. Cena servisa je 10-12.000 din, zavisno od toga da li moze da radi posle ili moraju da se kopiraju podaci.

 9. Poštovani,
  Pre nepunih dva meseca kupio sam nov Verbatimov eksterni hard disk od 1 TB na koji sam prebacio oko 300 gb podataka (Foto, video, tekst, programi i sl.). Hard disk nakon toga nisam koristio do pre nekoliko dana, kada mi je nesto zatrebalo. Povezao sam ga sa Lap topom i radio je bez problema. U pretrazivacu sam nasao sam sta mi je trebalo i nakon toga izvrsio klasičan Safely remove, po svim pravilima. Posle 10 min. sam ponovo priključio disk koji je radio ali kada sam pokusao da uradim Safely remove, nije prihvatao, pa sam morao da na kraju iskopcam USB bez ove operacije. Nakon ovoga hard disk ne radi. Kada ga ukljucim cuje se normalno (bolje da kazem ne cuje se lupanje ili sl) Lap top ga prepozna kao particiju F ali ne pokaze onaj klasičan znak Verbatima i ne pokazuje kapacitet. Zeleo bih da spasimo podatke ako je moguce. Da li je normalno da praktično nov hard prestane da radi. U garanciji je. Cena? Unapred hvala.

  Reply
  • Poštovani, verovatno je samo logički problem na disku zbog gašenja u toku rada. Trebalo bi da mogu da se spasu podaci, a cena za ovo što ste opisali je oko 6.000 din. Potrebno je da uradimo besplatnu dijagnostiku i tek onda možemo dati tačnu procenu.

 10. Radi se o toshiba hard disku od 500gb.Sa njega su izbrisani podaci prije 6 godina i koliko znam nakon toga disk nije koristen.Ja sam trazio nekih oko 10gb podataka i sa Puranom File Recovery sam uspio vratit oko 75%(nisam siguran jesu li fajlovi cijeli ali su su mogli otvoriti), dakle fali oko 2.5gb.Kakve su sanse da se vrati i tih 2.5gb?

  Reply
  • Zdravo, za izbrisane fajlove sa ispravnog diska je sasvim dobar i navedeni program, pa je to otprilike sve što bi moglo da se spasi. Pregledajte i foldere sa ostalim fajlovima gde je sve izdvojeno po tipu (npr. JPG, DOC i slično).

 11. Poštovani, u sred prebacivanja slika sa laptopa na USB mi je iskočio prozor da je neophodno da se USB formatira. USB je marke Kingston (100 G3) 32GB. Na njemu imam oko 25GB slika i videa. Kada uključim USB, laptop ga prepoznaje samo ne mogu pristupiti podacima koji su na njemu, jer mi uporno iskače da mora biti formatiran. Da li je moguće povratiti te podatke? Ako je moguće, koja je okvirna cena za tu količinu podataka (oko 25GB)?

  Reply
  • Poštovana, verovatno možemo sačuvati podatke ili bar većinu. Cena je oko 6.000 din za ovo što ste naveli. U slučaju da je fizički neispravan USB flash, potrebna je zamena kontrolera ako je to moguće, pa je cena dosta viša. Potrebno je svakako uraditi dijagnostiku radi odobrenja radova.

  • u pitanju je Kingston 16 Gb USB, usled instaliranja windowsa na fles i formatiranja istog zaboravio sam da su mi ostale slike na njemu i kada sam otvorio fles posle instaliranja i ubacivanja windowsa na fles slika nije bilo, da li je moguce da se vrate?

  • Poštovani, verovatno može da se spasi manji broj slika koji se našao van dela koji je prepisan Windows-om. Možete doneti da pogledamo i javimo šta može da se spasi i koja je cena (okvirno između 1.500 i 3.000 din). Samo se pozovite na ovu informaciju sa sajta.

 12. Da li je moguće spasiti JPG fajlove sa SD kartice i kolika bi bila cena? Oni su ranije obrisani i kartica je korišćena nakon toga 2-3 meseca. Probao sam sa Disk Drill, Recuvom, Zero assumption i sl. Svuda su slični rezultati. Nedostaje nedelju dana slikanja.

  Reply
 13. Poštovani,
  u pitanju je Kingston micro SD memorijska kartica kapaciteta 16 GB na kojoj imam medije tipa fotografija i video snimaka.
  Jednog dana je kartica normalno funkcionisala a drugog nije htela da otvori gde mi je windows tražio da formatiram karticu.
  kada sam ušao u CMD da proverim disk, izašlo je da je kartica u RAW formatu.
  Da li ima spasa tim podacima?
  Kartica nije fizički oštećena.

  Reply
  • Postovani, ako se vidi kapacitet ispravno, dobre su sanse da se spasu podaci. Mozete proveriti u disk manager-u (desni klik na this pc, manage, disk manager). Cena za ovo sto ste naveli je oko 4.500 din.

 14. Postovani,
  za potrebe instalacije windows 10 na nov racunar, slucajno sam formatirao externi HDD marke Toshiba od 500GB. Na njemu su mi bili poslovni podaci, slike, video fajlovi…. U trenutku formatiranja externi HDD je bio priblizno 80-90% popunjen.
  Da li je moguce vratiti podatke i koja bi bila cena?

  Reply
  • Postovani, ako ste samo formatirali disk i niste nista dalje radili sa njim, dobre su sanse da se sve spasi. Cena je oko 6.000 din za fizicka lica ili 7.500 din za firme.

 15. Postovani na USB fleš disku APACER 2TB je USB konektor nepouzdan, razglavio se i u nekim položajima je obezbeđen prenos podataka a u nekim ne. Ustvari treba ga zameniti. Da li vršite tu uslugu i kolika je cena te usluge.
  Hvala unapred na odgovoru.
  Željko Despotović
  063-331645

  Reply
  • Poštovani, ne radimo popravke USB fleševa jer je cena usluge bliska novom flešu. Eventualno ako može lakše da se otvori i prelemi, cena bi bila 1.500 din samo ako uspe, bez prihvatanja odgovornosti ako fleš potpuno prestane da radi. Naravno, sačuvajte podatke pre toga.

 16. Ja sam ugasila laptop i kad sam nakon nekog vremena upalila, nestala su mi dva foldera sa desktopa sa slikama i videima. Pretrazila sam na c disku, jer su mi tu bili sacuvani, ali ih nema. Trazila sam onda po celom laptopu i nista nema. Sta mogu da uradim? Da li mogu da ih vratim?

  Reply
  • Zdravo, verovatno niste sacekali da se kopiraju podaci ili je virus izbrisao foldere. Mozete doneti racunar da pogledamo, verovatno ima sanse da se pronadju podaci. Cena za ovo sto ste naveli je okvirno 4500-6000 din.

 17. Prebacala sam slike iz telefona usb-om na disk u kom su mi vec bile fotografije, odjednom lap top se restartovao i slike su se obrisale sa diska.Ima li sanse za povratak fotografija?

  Reply
  • Zdravo, treba videti sta se desilo. Moguce da je virus izbrisao slike sa usb i kompjutera. Proverite prvo sistem nekim antivirusom, npr. Avast. Ako to ne pomogne, donesite usb i laptop da pogledamo sta je problem.

 18. Postovani, da li je moguce sacuvati podatke koji su na desktopu?
  U pitanju je windows 7.
  Srdacan pozdrav.

  Reply
  • Poštovana, ako računar ne podiže sistem, treba proveriti hard disk, pa tek onda možemo reći nešto precizno. Ako je samo pao sistem, verovatno mogu da se sačuvaju podaci i to ne spada u spasavanje nego ide po povoljnijoj ceni za kopiranje podataka.

   Pozdrav

 19. Postovani,
  Pre par dana sam kupila eksterni hard disk Maxtor od 1TB i kad sam ga povezala sa kompljuterom uopste mi nije trazio da se formatira pa sam stavila sve slike na hard disk.Sad kad ga povezem sa kompljuterom trazi mi da se formatira i ne dopusta mi da pristupim slikama..Da li mozda znate kako da resim ovaj problem i da spasim slike?(imam windows 7) 🙂

  Reply
  • Poštovana, novi disk je već bio formatiran, to je u redu. Verovatno nije odjavljen regularno pomoću ikonice dole desno pored sata (Safely Remove Hardware) pa je prekinut u sred rada i particija je izgubljena. Verovatno mogu da se spasu podaci ako nije ništa dalje rađeno sa diskom. Cena za softversko spasavanje je od 3.000-6.000 din za ovo što ste opisali, zavisno od količine podataka.

 20. Poštovanje,

  Disk D ne radi. Pokusali sa da ga poprave u Herceg Novom – firma microBit.
  Cak su neke donore bili narucili za glave. Nista nisu uspjeli.
  Vratili su mi i disk i donor disk.
  Laik sam i ne razumijem se bas.
  Disk mi je jako bitan jer je pun dokumentarnog videomaterijala .
  Molim vas, ima li ikakve sanse da barem pokusate, molim vas.
  Platicu koliko god treba.

  Reply
  • Poštovani, za takav kvar možete pokušati jedino kod datasolutions u Beogradu, kucajte na Google.

 21. Postovani, upaljen laptop pao na pod sa niskog klub stola. HDD WD 320GB vidljiv u biosu ali se ne dize sistem (Win7). Izvadio HDD iz laptopa, kupio novu eksternu ladicu i prikopcao USB-om na PC (Win 10). PC prepozna dvije nove particije (malo duze ih ucitava), ali kad zelena crta ucitavanja dodje do kraja, particije nestanu. Uradio sam Administrator command prompt chkdsk jedne od tih particija, i nakon poduze pauze (5-10 min) dobio odgovor da je tu Raw file system. Jos da pomenem, u par navrata mi se pojavila i treca, System Reserved particija ili tako nesto. Kakve su mi opcije i kakvi izgledi za spasavanje podataka?

  Reply
  • Poštovani, verovatno je oštećena površina diska i trebalo bi da se izoluje, kao i da se proveri ispravnost glava. Šanse postoje, alu nemojte ništa raditi sa diskom jer svaka akcija dodatno otežava posao.

 22. U laptopu imam disk WD 320 GB koji je prestao sa radom, nije udaren. Ne podiže sistem nego ispiše poruku Unmountable boot device. Da li je moguće spasiti podatke? Hvala

  Reply
  • Disk verovatno ima oštećenja medija i obično možemo spasiti podatke u takvim slučajevima.

 23. Hitachi sata2 HD 500gb je pokvaren, otvaran je i promenjena je elektronska ploca ali i dalje ne pokazuje znake zivota, igla je dobila mehanicko ostecenje. Ono sto je sigurno, je to da su podaci na disku i mozda je nekolicina podataka osteceno zbog igle. Da li mozete izvuci podatke (najpotrebnije su uspomene – fotografije jpg, ostalo nije vazno) i koja je cena?

  Reply
  • Takve popravke ne radimo. Savet ostalima, ne pokušavajte sami da popravljate diskove jer ćete ih sigurno uništiti.

 24. Poštovani,
  da li je moguće sa externog harda povratiti slike i snimke,ako je krenulo formatiranje i naglo prekinuto na početku?Nakon toga na hardu nije bilo ništa?Jel moguće vratiti nesto?I koja je cena?

  Reply
  • Zdravo, verovatno može da se spasi većina fajlova bez originalnih naziva. Možete doneti disk da uradimo procenu.

 25. Poštovani, interesuje me da li instalacijom i podešavanjem kompa u AHCI mod dobijam bolju brzinu i performanse SSD.Da li treba da menjam IDE mod u AHCI.Mnogi prijatelji i tutorijali na YouTube kažu da ću tek osetiti moć SSD kada ga stavim da se pokreće u AHCI modu.Da li je to tako i u praksi. i drugo pitanje, da li mogu da kupim još jedan SSD samo za skladištenje podataka.

  Reply
  • Poštovani, u AHCI modu se dobija samo na rasterećenju procesora, dok je razlika u brzini beznačajna. Ako instalirate nov sistem, u redu je da podesite ploču na AHCI, ali do tada možete komotno koristiti IDE mod. Možete dodati još 1 SSD za skladištenje podataka, ali oni kad se pokvare, spasavanje fajlova je jako teško i skupo, ne može mnogo da stane podataka na neki prosečan SSD, a i mnogo su skuplji po gigabajtu u odnosu na klasične hard diskove. Možda ima smisla staviti SSD za podatke ako Vam stalno trebaju fajlovi sa njega, pa da ne čekate da se hard disk upali iz sleep moda par sekundi ili ako je u pitanju laptop, pa u slučaju nekih udaraca, pada i slično, SSD nije osetljiv na to.

 26. Pozdrav. Obzirom da mi se laptop (acer p-253e) cesto restartuje i da sentinel pokazuje 57% zdravlja hdd-a predpostavljam da je vreme za zamenu istog. E sada kod mene je neki HDD Hitachi HTS545050A7E380 pa me zanima da li mora iskljucivo taj i ako ne mora kako da znam koji, to jeste koji su uslovi da se hard uklopi u taj lap top??? Vidim da je neka dimenzija 2,5 inca. Performanse u smislu brzine i kapaciteta su mi sekundarne obzirom da se lap koristi samo za net. Dakle koji to meni HDD odgovara, da li vi imate tako nesto i koja je cena. Unapred hvala na odgovoru.

  Reply
  • Zdravo, proverite samo debljinu diska, jer ako je unutra tanak (slim) model, ne može stati klasičan deblji disk. Preporuka je da izbegnete WD jer su najlošiji.

 27. Postovani, na hard disku imam 0% health, hard disk ne prepoznaje kad se dize sistem, dok prilikom formatiranja se mogu videti particije ali ne i pristupiti. Koliko bi kostalo izvlacenje podataka sa tog diska? Pozdrav!

  Reply
  • Poštovani, ako je disk formatiran, slabije su šanse za spasavanje podataka. 0% health znači ozbiljan problem i ne treba ništa raditi sa tim diskom jer svakog časa može potpuno otkazati neka od glava. Cenu spasavanja možemo reći samo okvirno pre nego što se uradi dijagnostika, a to je 6-12.000 din.

 28. Pozdrav, hard kada se prikaci cuje se da radi normalno , bios ga ne vidi , izbacuje neki 3rd Master Hard Disk Error press f1 to continue… Pre ovoga hard je radio , imam dosta bitnih podataka tu , pa sta bi to moglo biti?

  Reply
  • Zdravo, ako disk ne lupa, verovatno je neispravan firmware, što uglavnom možemo rešiti. Cena je 10.000 din za fizička lica, ako je to u pitanju. Može biti i da disk ima loše sektore na početku diska pa zbog njih ne može da se inicijalizuje, a to bi bilo nešto jeftinije da se reši radi spasavanja podataka, a disk nije za dalju upotrebu.

 29. WD green 1TB
  Hard kad se prikopca radi normalno ne cuje se nista pretjerano ni da klikce ni da se bruji , ali bios ga ne vidi, pri podizanju win malo zaledi i prodje ali HDD WD nema (u trenutku kad se win odledi i nastavi podizanje WD HDD se ugasi i vise ne radi ni nakon restarta, i vise nikad se ne upali nego samo kad se skroz stuja iskljuci sa racunara pa kad se spoji kao prvi put na struju )… hdd nije bio izlozen fiz ostecenju… bio je sistemski, prije kvara je dva puta u roku od 15 dana izbacilo tokom rada racunara no boot device found i kad se restartuje racunar radio normalno.. ja sam mislio da nije do kabla zamijenio kabal medjutim najgore moguce sam uradio nisam napravio backup.
  Nisam nikome nosio hdd, posto sam iz Banja Luke nemam povijerenja u nikog da ne zeznu totalno ga.

  Reply
  • Zdravo, prema opisu problema lici na firmver. Mi to uglavnom resavamo, cena je okvirno 80-100 eur.

 30. Zdravo. Laptop mi je pao i kada ga ukljucim izbacuje mi ,,A disk read error occurred.” Da li okvirno znate sta se pokvarilo na hard disku, da li moze da se popravi i koliko bi kostala popravka? Pozdrav.

  Reply
  • Zdravo, diskovi su veoma osetljivi na udarce, tako da je na Vašem disku sigurno problem sa glavama, a to je prilično težak kvar. Možete doneti laptop da pogledamo da li može nešto da se uradi u smislu spasavanja podataka, a ako Vam podaci nisu bitni, disk se menja novim.

 31. Poštovani, imam hard od 931 giga. Hard Disk Sentinel mi je očitao da imam 8% loših sektora. Koristeći HDD Regenerator pokušao sa da repariram loše sektore, ali nisam uspeo. Posle ponovnog očitavanja Disk Sentinelom loši sektori su postali nevidljivi i sada dobijam sledću poruku.
  “Failure Predicted-Attribute: 1 Raw Read errror Rate, Errors occurred while reading raw data from a disk. Indicate problem with the disk sufrace or the read/write heads. There are 7616 bad sectors on the disk surface. The contents of these sectors were moved to the spare area. Based on the number of remapping operations, the health of the disk was decreased in different steps. There are 83 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk. Replace hard disk immediately.”
  Obzirom da hard disk ima nešta oko 350 radnih dana, zanimama da li je moguć oporavak i koliko bi koštalo.
  Pozdrav!

  Reply
  • Poštovani, navedene greške mogu biti fizička oštećenja ili softverski problem u firmveru diska. U drugom slučaju se može popraviti disk (refurbish), a ako ima toliko fizičkih oštećenja, disk je za rashod.

 32. Postovani,
  Hard disk na mom laptopu je otkazao.Kad sam ga odnela u servis,receno mi je da mora da se ugradi novi.Zanima me da li mogu da se spasu neki podaci sa mog starog hard diska (iako mi je ugradjen novi) i kolika bi bilca cena?

  Reply
  • Poštovana, ne znamo o kakvom se problemu radi dok ne uradimo dijagnostiku, ali obično mogu da se spasu podaci. Samo je pitanje koliko je težak kvar, jer od toga zavisi cena.

   Pozdrav

 33. Poštovani,
  imam veliki problem sa Kingston SD karticom. Kupila sam novu karticu i čitač u Grčkoj i koristila je u SONY fotoaparatu bez problema do prvih 200 slika. Nakon slikane 201.slike, na ekranu fotoaparata se pojavilo obaveštenje MEMORY CARD ERROR, CANNOT RECOVER. Od tad ne mogu da pristupim kartici.
  Servis Data Solutions iz Beograda ništa nije uspeo da uradi, tamo sam je prvo slala. Nekoliko prijatelja programera je isprobalo razne data-recover softvere da vrati podatke (kao i Command Prompt), ali ništa nije uspelo. U jednom trenutku, bilo je moguće ući u tu karticu (koja na ikonici očitava da je skoro puna), ali kada se otvori, nije bilo ničega unutra. Sada je opet zaključana i ne može joj se uopšte pristupiti.
  Ne znam da li je formatirana.
  Jako bih volela da spasim te podatke. Kartica je veličine 4GB i na njoj postoji samo 200 fotografija.
  Zanima me cena dijagnostike i popravke, kao i Vaš kontakt. Istaknuta e-mail adresa ima neke razmake za koje nisam sigurna da su ispravni?
  Poslala bih Vam karticu Post-expressom.
  Veliko hvala unapred.
  Milena iz Velike Plane.

  Reply
  • Poštovana Milice, prema opisu problema, podatke nažalost nije moguće spasiti, pogotovo što su već pokušale kolege iz pomenute firme.

   Pozdrav!

 34. Postovani,
  Formatirao sam particiju i pokusao da vratim podatke ali sam napravio gresku i vratio na istu particiju sa koje je formatirano. Vratio sam svih 170gb ali sam ih vratio zapakovane podeljene na 2.5 gb svaki. Da li tu ima popravke ili ne?

  Reply
  • Поштовани, којим програмом су направљени фајлови од 2.5гб? Можда могу да се извуку фајлови из тих архива, али шансе нису велике јер сте пребрисали 170гб података. Свакако можемо покушати.

  • Zdravo,
   Imam zakljucani ssd SanDisk od 128gb.Da li je otkljucavanje moguce,i da li je isplativo zbog vrednosti diska?Podaci na njemu su nepotrebni.Hvala za odgovor
   Zoran Stojcevic

  • Zdravo, zavisi kako je zakljucan ssd, mozete doneti da pokusamo. Cena bi bila 1.200 din ako uspe.

 35. Postovani,
  Imam problem sa memorijskom karticom.Juce mi je usao virus u telefon.Nije mi obrisao slike ali su mi neke crne kad ih otvorim..Da li slike mogu da se vrate u normalno stanje?

  Reply
  • Zdravo, mozete doneti karticu da vidimo sta moze da se uradi, trebalo bi da mogu da spasu podaci.

 36. Poštovani,

  da li možda radite servis WD MyBook NAS storage-a? U pitanju je MYBOOK live model sa dva HD-a koji su bili u JBOD formatu. Diskovi su ispravni ali sam NAS, tj. njegova elektronika, ne može više da se podigne. Povremeno uspe da se digne i bude vidljiv na mreži ali ubrzo opet se otkači.

  Hvala unapred na odgovoru.

  S poštovanjem,

  Peđa Lalević

  Reply
  • Поштовани, можете донети уређај на дијагностику, вероватно можемо поправити електронику или сачувати податке. Диск треба тестирати ван уређаја, како би били сигурни да он не прави проблем.

 37. Zdravo, potrebno mi je spasavanje podataka sa ostecenog HDD (WD Element 1T). Dijagnoza je utadjena i glasi: Disk se inicijalizuje ali pri pokušaju kalibracije dolazi do lupanja glava o graničnik tako da disk ne generiše passport.
  Mozete li mi reci da li mozete da spasite podatke i kolika bi bila cena?
  Hvala unapred. Boris

  Reply
  • Zdravo, ako je takva dijagnostika, potrebno je zameniti glave, tako da taj disk možda mogu popraviti samo u 2 firme u Srbiji (Datasolutions ili HelpDisc).

 38. Imam notebook i radio je za moje potrebe super dok jednom nisam ispraznio batrriju do kraja i tada se ugasio. Jedva sam povratio i podigao sistem. Ništa nije izgubljeno windovsi se normalno podiižu ali rad na njemu je toliko usporen i blokira kad hoću neku datoteku da otvorim tako da je neupotrebljiv.
  Dali ima leka.
  Pozdrav

  Reply
  • Zdravo, isprobajte kako radi laptop bez baterije. Ako i dalje radi usporeno, moguce da ima problem sa hard diskom, pa je potrebno testirati prvo disk i ako je potrebno i ostale komponente. Pronadjite program hd sentinel i uradite brzi test, ako disk nije 100% ispravan, sacuvajte podatke sto pre i zamenite ga novim. Preporuka za servis laptopa je http://www.xelart.com.

 39. Cao,
  imam problem sa seagate baracuda 2000GB hdd-om
  verujem da su problem neispravne glave hard diska kad aukljucujem racunar ima na svakih nekoliko trenutaka zvuk lupkanja.

  Zanima me moze li to da s epopravi i koliko bi kostalo.

  P.S. mogli bi na kontakt strani da napisete mail adresu bez linka neki ne koristimo aplikacije 🙂

  Reply
  • Zdravo, ako disk klikće ritmično i ne prestaje, verovatno su neispravne glave. U tom slučaju, mi ne možemo popraviti takav disk. Ako ipak nisu glave problem, postoji mogućnost da spasimo podatke, pa je nabolje ako možete doneti disk da uradimo dijagnostiku. Kod nas je cena spasavanja svakako 3x povoljnija nego na 2 preostala mesta, pa možete prvo probati kod nas.

   U vezi email adrese, upisali smo je tako zbog spamera, ne zamerite.

   Pozdrav!

 40. Da li je moguće spasiti podatke iz kompjutera u slučaju kada je na njemu stradala matična ploča?

  Reply
  • Zdravo, matična ploča nije bitna što se tiče podataka, oni se nalaze na hard disku, tako da verovatno treba samo da se kopiraju na drugi računar ili disk prebaci u drugi računar.

 41. Kingston memorijska kartica, micro 16gb za telefon mi je odjednom neispravna. Neće da je učita ni jedan telefon. Na njoj su mi bitne samo slike i video klipovi. Odnela sam je u servis gde su mi rekli da je elektronika kartice oštećena. Da li postoji neka mogućnost ako je donesem kod vas da mi bar slike prebacite na cd ili fleš? I koliko bi to koštalo? Hvala

  Reply
  • Poštovana, ako je kartica hardverski neispravna, praktično je nemoguće spasiti bilo šta sa nje. Softverski problem je kada se vidi kapacitet ali se ne vide fajlovi, a takvi problemi su rešivi.

 42. Postovani, ni telefon ni citac kartica ne prepoznaje Micro SD karticu,a u njoj imam dosta bitnih podataka.Ima li sanse da se izvuku ikako podaci sa nje? I koja bi cena bila? Hvala.

  Reply
  • Поштована, погледајте да ли се у списку уређаја појављује исправно капацитет, нпр. 8ГБ. Ако се не види капацитет, картица је неисправна и не могу се спасити подаци. Можетеи донети картицу код нас да погледамо на лицу места да ли је исправна, само се позовите на овај одговор са сајта, да би то било одмах проверено.

 43. Postovani, na laptopu mi se pojavila poruka “error loading operating system”. Imam windows 7. U jednom lokalnom servisu su rekli da je hard i kao ne znaju da li ce moci da izvuku nesto iz njega. Iz Jagodine sam, inace. Nebitno mi je za hard, kupicu drugi, ali da li moze da se izvuku slike i fajlovi, bar neki. Pozdrav

  Reply
  • Poštovani, za početak ne treba popravljati disk nikakvim programima, već mora da se ide na čitanje podataka na mašini, a tek kad se spase ono što je ispravno, ide se na popravku i izvlačenje ostalih fajlova. Ako možete, pustite na drugom računaru/sistemu HD Sentinel i javite šta piše da je problem. Ako se disk ne vidi, već je oštećen firmware ili glave, pa je to mnogo veći problem. Svakako možete poslati disk na besplatnu procenu.

 44. Postovan, imam problem sa eksternim diskom WD elements 500GB, nije pao, ali kada ga povezem sa racunarom cuje se neko pucketanje, njegova lampica svjetli, ali ga racunar ne prepoznaje, ocita ga kao USB storage, mogu da ga bezbjedno iskopcam, al na my computer disk ne postoji. Obzirom da studiram arhitekturu na eksternom disku imam sve vazne stvari, da li postoji sansa da se taj disk popravi? Ili da se bar spase podatci sa njega?

  Reply
  • Zdravo, ako disk klikće, to može biti ozbiljan problem, jer obično ima veze sa oštećenjem magnetnih glava, a u blažoj varijanti, sa manjim oštećenjem medija. U svakom slučaju je potrebno uraditi dijagnostiku koja je kod nas besplatna.

 45. Postovanje. Imam hdd Seagate Barracuda 7200.11 od 500gb… Od nedavno mi windows izbacuje poruku da ne mogu da pristupim lokaciji zbog mehanicke greske. Znaci,vidi particije ali ne mogu da ih otvorim. I u BIOSu vidi hard disk ali izbaci kao da ima 0 mb. Kakav bi to kvar mogao da bude,da li bi mogao da se otkloni (ako vam je poznato sta je u pitanju) i koliko bi to kostalo? Hvala.

  Reply
  • Zdravo, prema opisu problema, disk verovatno ima oštećenja medija, što je obično moguće rešiti. Nikako ne preporučujemo popravku takvih sektora jer u većini slučajeva to završi oštećenjem glava, što je mnogo teži problem. Najbolje da donesete disk na procenu kvara, koja je besplatna, nakon čega biste znali mogućnost za spasavanje podataka i cenu usluge. Ako disk ima manji broj oštećenja, možda će moći i dalje da se koristi za neke manje bitne stvari.

 46. Sa starog harda su mi prebaceni podaci na novi opcijom cut, novi hard mi je crkao. Da li mogu da se vrate slike sa starog harda koji je nakon prebacivanja ostavljen u ormar i nista nije radjeno sa njim. Koja bi cena bila za spasavanje nekih 20GB podataka?

  Reply
  • Trebalo bi da mogu da se spasu podaci, a cena za navedeno bi bila 3.700 din ako su podaci na jednom mestu, a ako moraju da se izdvajaju iz appdata, documents, bookmarks, outlook i slično, onda bi bila cena 6.200 din. Pozdrav!

 47. Postovani, ispao mi je HD 1 TB toshiba pri radu , postoji li mogucnost da se ocitaju podatci sa njega i koliko bi to kostako ima mislim oko 300GB , i koliko to traje je zivim kod Banja Luke pa bih dosao samo zbog toga.

  Reply
  • Poštovani, uključite disk i oslušnite malo, ako lupa, klikće konstantno i ne vidi se u sistemu, najverovatnije su oštećene glave i to ne možemo da rešimo. U tom slučaju možete pokušati kod firme data solutions u Beogradu. Ako disk par puta klikne i prestane, a čuje se i dalje da radi motor, verovatno možemo spasiti podatke. Kod nas je cena za ovakvu vrstu usluge 60-100€.

 48. Zdravo, imam problem, izvukao sam i vratio RAM memoriju i od tada mi prilikom pokretanja racunara ne ocitava sistem sa hard diska vec mi trazi da ubacim butabilan disk, kada to uradim i pokusam sa instalacijom win7, u delu gde odredjujem na kojoj particiji zelim da instaliram sistem pise da je ceo hard disk prazan, da li su podaci izbrisani i u cemu je problem, i ako su izbrisani da li je moguce da se vrate, oko 25gb slika, i kolika je cena.

  I “dirao” sam neke parametre u biosu, da li postoji pogucnost da se zbog toga desio ovaj problem? Hvala

  Reply
  • Здраво, вероватно је само проблем до подешавања плоче (БИОС), па је најбоље да вратите подешавања на фабричко, а затим погледајте да ли је постављен хард диск као први уређај за подизање система. Ако се и даље не покреће систем са диска, вероватно је избрисан МФТ запис па је потребно урадити спасавање, а цена зависи од количине података, оквирно 50-100€, што можемо тачно знати тек ако урадимо бесплатну дијагностику.

 49. Ovako,kućište mi je palo sa postolja pre koju nedelju.Utvrdjeno je da je hard otišao do djavola i ne daje znake života od strane lokalnog servisera(liku nije trebalo dugo da otkrije šta je problem).Mene zanima da li je moguće povratiti muziičke fajlove sa hard diska u stanju,koje usput ne mogu više da nadjem nigde na netu?Hvala unapred!

  Reply
  • Здраво, диск вероватно има механички проблем јер је пао, тако да је спашавање података компликовано и не можемо знати да ли може нешто да се уради пре него што урадимо бесплатну дијагностику. Оквирно, можете очекивати цену око 60-100€ за ово што сте описали.

 50. Moj Hard disk je u kvaru…
  Deo gde se nalazi recovery na njemu moze da ga procita laptop ali drugi deo gde se nalazu podatki ne moze…
  Dal mozete da mi spasite podatke i koliko bi to kostalo najvise ?
  Pozdrav

  Reply
  • Zdravo, disk verovatno ima ostecenja u delu gde je druga particija, trebalo bi da mogu da se izvuku podaci. Cena zavisi od vremena potrebnog za spasavanje podataka, a opet zavisno od tipa ostecenja i kolicine podataka. Maksimalna cena je 100€.

 51. Poštovani,

  Prilikom reinstalacije windows-a, sve fotografije, u stvari velika većina njih, kao i neki podaci u wordu i exelu su zaključani. Momak koji je uradio kaže da je možda neki virus u pitanju, mada mi nije jasno kako se virus aktivirao baš tada kada je sve podatke sa C: prebacio na D: particiju. Kada smo pokušali nakon instalacije da otvorimo fotke, ne prepoznaje administratora ?! Hard disk je skinut, stavljen je drugi, a ovaj čeka rešenje. Nema vrednih stvari na njemu osim uspomena.

  Reply
  • Поштовани,

   Питање је кад сте задњи пут видели да наведени фајлови раде, могуће је да су раније уништени. Ако сте имали закључан налог са шифром или укључену опцију за енкриптовање фајлова, то може бити разлог што се сада фајлови не отварају. У том случају практично не постоји начин да се поправе фајлови, али свакако би било добро да погледамо о чему се тачно ради ако су Вам подаци важни. Дијагностика је бесплатна.

  • Fajlovi su radili sve do momenta dok nije reinstaliran windows. Nismo imali nikakav zaključan nalog, sve je bilo otvoreno kao i sada. Koristmo microsoft office za pregledavanje i korekciju fotografija, a iskreno ni ne znam kako se uključuje opcija za enkriptovanje fajlova. Definitivno ću Vam doneti hard na dijagnostiku. Hvala na odgovoru.

 52. UPOMOC! kompjuter mi ne vidi Eksterni HDD. U zadnje vreme je jako usporeno radio (posle kacenja na drugaricin laptop, koji je pun virusa i takodje sporo radi). Pokusao sam da kopiram podatke na drugi hard ali to je islo jako sporo. Dva dana sam prebacivao podatke, oko 15GB, a onda je komp prestao da ga detektuje. Sada kad ga prikacim, lampica na njemu uredno trepce nekih pola minuta, zatim neprestano svetli (kao da hard radi), ali ga u prozoru My Computer ili nema ili se pojavi samo naziv (Local Disk H:) bez podataka koliki je i koliko ima slobodnog prostora. Kada naslonim uvo na njega cuje se da radi normalno, bez kliktanja, kucanja i drugih zvukova. Kacio sam ga na drugi racunar gde sam dobio informaciju da treba da se formatira. Vadio sam ga iz kucista i kacio u drugo, ispravno kuciste, ali nista. Nikako ne mogu da ga startujem.
  Ima li leka ili da uzimam cekic…

  Reply
  • Zdravo, prema opisu problema disk verovatno ima oštećenja na pločama, pa je potrebno da se pokuša čitanje ostalih delova diska, a na kraju i sa oštećenih. Ne treba koristiti programe za popravku loših sektora jer mogu uništiti glave i onda je popravka mnogo teža i skuplja. Dakle, šanse postoje, pa je najbolje da dođete da uradimo dijagnostiku i javimo cenu usluge. Okvirno možete očekivati cenu od 60-100€ za ovo što ste opisali.

 53. Postovani, imam problem sa eksternim hard diskom … Kad ga prikljucim na bilo koji racunar (a probala sam na vise njih) uopste ga ne prepoznaje ili pokazuje neku gresku ili trazi da ga formatiram …. Mislim da se ne cuje nikakav zvuk … Na njemu su mi sve fotografije tako da mi je prilicno vazno da sacuvam podatke …. Izvinite na ovakvom laickom objasnjenju …. Da li je moguce nesto uraditi? Unapred, hvalaaaa

  Reply
  • Poštovana, prvo bi trebalo povezati disk sa drugim kablom na računar, ako i dalje ima problema, može biti oštećen konektor na kućištu hard diska. Ako se čuje da disk pokreće motor, a ne vidi se na računaru, potrebno je uraditi dijagnostiku od koje zavisi svaka dalja informacija. Dijagnostika je besplatna.

 54. Postovani,meni se pokvarila memorijska kartica,nosila sam je na servis i neke slike su i vratili,ali veci deo nisu kao ni snimke koje sam imala,pa me interesuje da li postoji mogucnost da se sve slike i snimci vrate.

  Hvala unapred

  Reply
  • Poštovana, verovatno su ostali fajlovi oštećeni, posebno ako ste koristili karticu posle brisanja tih stvari koje Vam trebaju. Video materijali zauzimaju više prostora pa je mnogo verovatnije da su pogođeni nekim novijim fajlom ili oštećeni zbog neke greške na kartici. Možemo pokušati da pronađemo još nešto, ali šanse nisu velike.

  • mogu li da vam posaljem postom mem.karticu pa da probate da izvucete jos nesto?

 55. Postovani, imao sam jedan video klip na kompjuteru, pre jedno 7,8 godina, bio mi je na desktopu, i posle toga sam nekoliko puta dizao sistem i mozda ga čak i ja obrisao slucajno ili namerno, ne secam se, odavno je bilo, a taj kompjuter ne koristim bar 4,5 godina, star je dosta, pa mene zanima da li je moguce pronaći i spasiti taj video klip koji se nalazio na hardu pa je obrisan dizanjem sistema ili brisanjem, i koliko bi to kostalo okvirno? Hvala unapred. Pozdrav

  Reply
  • Poštovani, verovatno su šanse nikakve, ali može da se proba pretraga. Za 1 fajl do 1GB cena bi bila 2.500 din, a to se plaća i u slučaju da ne nađemo ništa, jer serviser svakako mora da utroši 1-2 radna sata za pretraživanje i zauzima se mašina na nekoliko sati.

 56. Pitanje: eksterni hard disk mi je ispao na parket. Softverski je neoguće doći do poddataka. Dijagnoza je da je mehanički kvar. Nije otvaran. Ima li mogućnosati da se to popravi i koliko bi koštalo

  Reply
  • Zdravo, na disku su skoro sigurno oštećene glave, a verovatno i medij. Šansa postoji i u takvim slučajevima, ali je znatno manja nego da se disk pokvario sam od sebe. Pošto mi ne radimo takve popravke, najbolje da se obratite firmi Data solutions ili Help disc.

 57. Postovani, molim vas za savet i pomoc, sto je pre moguce. obrisale su mi se slike sa particije d i e, mnogo su mi vazne, da li je moguce nekako povratiti ih.
  Unapred zahvalna.
  Marina

  Reply
  • Postovana, ako su slike izbrisane a nije posle toga nesto radjeno na toj particiji, dobre su sanse da se spasu podaci. Ako su izbrisani reinstalacijom sistema, sanse postoje ali su manje. Mozete svakako doneti disk ili racunar da uradimo besplatnu procenu. Pozdrav!

 58. Imam brdo slika u jpg formatu, preko 8 gb. Ne mogu da ih otvorim, javlja – nepoznata format, prazan fajl ili je oštećen. Isto tako i mp3 fajlovi a video fajlovi mogu da se otvore. Slike se nalaze na particiji D. Ko za krivak slike nemam prebačene na neki medijum i sada se gorko kajem. Skenirao sam Avastom i ustanovio da mi je laptop pun virusa, pustio sam da Avast pri butovanju obriše sve viruse sto nadje. Preinstalirao sam windows 7 na C particiji (sveža instalacija) , instalirao program za slike na D i nadao se da ce slike sada da se otvore, ali opet isto. Očigledno je neki virus ovo prouzrokovao. Šta može ovde da se uradi, ima li pomoći? Možete li Vi nešto da uradite? Molim Vas da mi odgovorite na email. Unapred zahvalan.

  Reply
  • Zdravo, u pitanju je crypto virus, pa je jedina mogucnost da se spasu podaci ako se plati kriminalcima od 400€ navise.

 59. Postovani,
  Interesuje me da li je moguce kod vas nabaviti novi HDD i,ako moze,koje sve velicine i njihove cene ?
  Takodje,da li uz prodaju HDD-a ide obavezno i instaliranje OS-a ?

  Reply
  • Poštovani, prodajemo kvaliterne nove hard diskove 500gb do 1tb, Seagate, ali samo uz neku uslugu. Cene su od 5.900 din naviše. Sistem se plaća dodatno.

 60. Pozz, disk je eksterni, WD 4 tb. Racunar ga ocita, ali je nemoguce pristupiti particiji. Daje poruku “not readable”. Koji je problem, moze li se sta uciniti i koja cijena, otprilike?

  Reply
  • Poštovani, možete pažljivo otvoriti kućište i videti da li je disk sa SATA ili USB konektorom na elektronici. Ako je SATA, možete ga priključiti na PC računar i testirati, u suprotnom potrebna je zamena elektronike i rad na posebnom uređaju. Okvirna cena za ovo što ste opisali je kod nas 100€.

 61. Postovani, disk prestao sa radom bez neke najave ili mehaničkog stresa. Seagate 2tb u sentinelu je sve bilo na 100% dok je radio. Služio je sa podatke (slike filmove, muziku, video,,,) nije bio operativni sistem na njemu. Odjednom je prestao da se vidi u windows-u pa i u biosu (čas se video, čas ne u biosu ali nikad u windows-u). Postoji li mogućnost da su problem kontakti (pošto je sad počeo stalno da se vidi u biosu posle prenošenja i testiranja na raznim mestima) ili je sigurno firmware? Postoji li način da to sam dijagnostikujem bez donošenja kod vas, posto vam je dijagnostika ionako besplatna pa da ne smaram i vas i sebe? Ima li puno problema sa Seagate firmware-om?

  Reply
  • Poštovani, možete skinuti elektroniku i pažljivo očistiti kontakte gumicom, nekad to pomogne. U suprotnom, ne postoji ništa drugo što biste mogli uraditi bez posebnog uređaja.

 62. Postovani, molim za pomoc, cera prosipala vodu po laptopu, on inace radi, medjutim hard disk je, kako kazu, potpuno unisten, ne okrece se uopste. Imam slike i video snimke cere koje zelim da spasim, da li je to ikako moguce?

  Reply
  • Postovana, verovatno je izgorela elektronika, sto bi moglo da se popravi. Ako je voda usla u disk, bice tesko spasiti bilo sta. Mozete doneti disk na besplatnu dijagnostiku.

  • Ja ne zelim popravku harda vec samo ako je ikako moguce da spasim te slike i snimke. Obzirom da sam iz Pirota, da li vam mogu poslati disk postom?

  • Disk se popravlja da bi moglo uopšte da se pristupi podacima, a ako je samo elektronika problem, to bismo verovatno mogli da rešimo. Nadamo se samo da nije ušla voda u disk. Možete poslati disk poštom na adresu sa stranice kontakt. Pozdrav!

 63. Dobro vece,imam problem sa eksternim hard diskom WD passport ultra red do juce je radio normalno a danas kad sam ga prikljucio na racunar poceo je da klikta par puta i da pisti par puta i to jedno 3-4 min pa prestane,ali sistem ne otvara hard disk,a u disk menagmentu se vidi kao ne indetifikovani hard disk i kad zelim neku akciju na njemu da radim izbaci mi fatal hardwer error za pomenuti hard disk,da li znate sta je u pitanju?Zeleo bih da spasim slike koje se na njemu nalaze,velicine do 40gb,koliko bi to kostalo?hvala vam puno na pomoci,pozdrav.

  Reply
  • Zdravo, ako disk pisti, to verovatno znaci da glave struzu po povrsini ploca, pa je pitanje da li je moguce ista spasiti sa tog diska. Mozete svakako doneti disk da uradimo dijagnostiku i javimo kakve su mogucnosti za spasavanje podataka.

 64. Postovani
  Interesuje me da li je moguce povratiti podatke sa pogresno formatirane particije na hard disku.Nakon formatiranja na partici nije snimano nista.
  Potrebno mi je povratiti negde oko 30gb slika i koja bi bila cena?
  Hvala

  Reply
  • Poštovani, ako je greškom formatirana particija, trebalo bi da mogu da se spasu podaci, a cena zavisi samo od količine podataka. Okvirna cena je 3.700 din za navedenu količinu podataka.

 65. Zdravo,imam pitanje u vezi USB-a,veceras sam htela da prebacim neke slike sa usb-a na kompjuter,i samo mi je pisalo,insert disk,i pokusavala sam na razne nacine da usb prikopcam za komp,ali bezuspesno.Onda sam pokusala preko tableta,i tek sam tada videla da pise damaged usb storage,try to fix it,ali nisam pokusavala da je popravim,da ne bih nesto pokvarila.E sad,recite da li znate sta je u pitanju,i da li moze da se poravi,jer stvarno su mi potrebne te slike koje se na njemu nalaze.Pozdrav

  Reply
  • Zdravo, dobro je što niste dalje eksperimentisali. 🙂 Ako se uređaj vidi u Device manager sa ispravnim kapacitetom, trebalo bi da mogu da se spasu podaci. Često se rasklima konektor pa elektronika izgubi kontakt, što možemo da rešimo. U svakom slučaju možemo uraditi dijagnostiku i javiti cenu, okvirno od 1.200 do 3.700 din.

 66. Poštovani, imam disk WD250 GB koji se ne vidi u sistemu, ne klikće, nije pao niti bilo šta slično. Da li je moguće spasiti podatke? Hvala

  Reply
  • Poštovani, ako je disk prestao sa radom bez neke najave ili mehaničkog stresa, vrlo je moguće da je neispravan firmware. Takve popravke radimo uspešno, a cena je 100€. Svakako je prvo potrebno uraditi dijagnostiku, jer je pitanje koliko je ispravna površina diska i glave. Dijagnostika je besplatna.

Leave a Comment