WD My Passport veoma sporo čita

Na servis nam je stigao hard disk WD My Passport Ultra od 1TB, koji nije hteo da čita fajlove ili posle više pokušaja, uspevao je da kopira neke brzinom oko 20-150 KB/s (slow copy). U pitanju je USB 3.0 eksterni hard disk koji bi trebao da kopira neuporedivo brže.

sporo kopiranje

Prvo smo očistili kontakte koji su bili oksidirali, ali to nije pomoglo. Pošto hard disk nije reagovao na komande preko USB 3.0 porta, morali smo da prebacimo elektroniku sa SATA diska da bismo mogli da ga priključimo na mašinu za popravku firmvera. Naravno, urađen je i transfer ROM-a.

USB elektronika hard diska

Komunikacija sa mašinom je ostvarena. Urađen je reset SMART, pa pošto ni to nije mnogo pomoglo, obrisana je G lista loših sektora i urađena regeneracija translatora.

detektovan WD 1TB

Posle ovoga, disk je proradio i kopirani su svi podaci normalnom brzinom.

kopiranje podataka normalnom brzinom

Ako imate ovaj disk, najbolje da preventivno uradite nadogradnju firmvera i umanjite mogućnost da se desi ovakav problem sa WD My Passport Ultra diskom.

Univerzalni firmver za WD diskove možete pronaći na sledećem linku: https://support.wdc.com/downloads.aspx?p=262&lang=en . Pre nadogradnje firmvera, pročitajte uputstvo i sačuvajte podatke još negde za svaki slučaj.