Najčešći kvarovi hard diskova

Od svih kvarova na hard diskovima najčešći su oni mehaničke prirode, odnosno slabe ili oštećene magnetne glaveoštećenja površine diska (loši sektori), kvar elektronike.

Slabe glave ili oštećene glave

Glave na hard diskuOslabljene glave se prepoznaju tako što disk veoma otežano čita fajlove bilo gde da se nalaze na disku, ali ih ipak pročita posle više pokušaja. Takav disk se ne inicijalizuje odmah, već mu je potrebno i po nekoliko minuta da ga računar prepozna. Particije često nisu vidljive ili se prvo vide kao RAW.

U ovakvim slučajevima, potrebno je na posebnom uređaju isključiti glave koje su oslabile, kopirati sve sa ostalih ploča na kojima su glave ispravne, a tek potom pokušati čitanje podataka sa površina na kojima su oštećene glave. Ovaj proces može da potraje jako dugo. Ukoliko inženjer proceni da je to štetno po podatke, vrši se zamena magnetnih glava, posle čega podaci postaju ponovo vidljivi.

Loši sektori, bad sectors

Loši sektori na hard diskuOštećenje na površini diska, odnosno loši sektori (bad sectors) su najčešći problem na hard diskovima. Nastaju tako što na nekom delu površine medija oslabi magnetni materijal, pa nije više u mogućnosti da sačuva informaciju. Kada sistem potraži fajl sa tog dela ploče, glava ne može da pročita informaciju, posle čega pokušava i po nekoliko minuta da je pročita. Za to vreme sistem se ukoči i nije moguće bilo šta drugo uraditi, jer programi ne reaguju na klik mišem ili komandama na tastaturi.

Ovaj problem se nekada može rešiti kucanjem komande u Start meniju Windows-a:

chkdsk x: /f

ili chkdsk x: /r

posle čega bi sistem sam trebao da popravi loše sektore (bad sectors) i nastavi normalno sa radom. Međutim, često se pojavi više loših sektora, pa ako vidite da procedura traje dugo, bilo bi najbolje da prekinete ovu operaciju, jer je vrlo moguće da će glave da se oštete od silnog čitanja oštećenih delova diska. Korisnici često pokušavaju sami da poprave disk nekim besplatnim programima, ali u najvećem broju slučajeva gde ima više loših sektora, jednostavno unište magnetne glave ili površinu diska. Zato je važno pratiti šta se dešava i prekinuti ako se čuje lupanje ili ako disk radi duže od nekoliko minuta na jednom sektoru. Ovakvi problemi sa više oštećenja se rešavaju kloniranjem diska na posebnom uređaju. Treba razumeti da su oštećenja obično nepopravljiva i da fajlovi koji su zavaćeni lošim sektorima ne mogu da se spasu. Ako je u pitanju neki veći i važniji fajl, tipa Outlook.pst fajl sa poštom, može se pročitati ispravan deo, a zatim iz njega izvući sve što je moguće od mejlova. Loši sektori su samo naizgled lakši problem, koji često dovodi do mnogo većih problema ako mu se ne pristupi sa velikom pažnjom.

Zamena elektronike na hard disku

Zamena elektronike na hard diskuKvar elektronike na hard disku je jako čest problem, pogotovo kod WD diskova, gde obično izgori SMOOTH čip, odnosno drajver za motor. Prepoznajemo ga tako što se motor po uključivanju diska ne pokreće, disk je praktično mrtav. Što je još gore od samog kvara čipa, najčešće progori pločica od velike struje koja u trenutku prođe kroz čip, pa nije moguće popraviti elektroniku, već je potrebna zamena elektronike.

Moramo napomenuti da nije moguća prosta zamena elektronike sa istog diska, jer se pored toga mora uraditi i transfer ROM-a na drugu elektroniku. Nekad se on nalazi u posebnom čipu, dok se kod novijih diskova nalazi u samom procesoru. Takva popravka je mnogo komplikovanija, ali moguća, što radimo vrlo uspešno.

Ostali najčešći problemi na hard diskovima su loš firmver (firmware), gubitak MFT tabele, obrisani podaci, virusi. O tim problemima ćemo se pozabaviti u posebnom članku.