Kako osigurati važne podatke

Mnogi klijenti nas pitaju kako da obezbede svoje važne podatke od slučajnog brisanja ili otkaza medija, pa ćemo ovde ukratko objasniti neke metode.

Prvo i osnovno – ne postoji 100% pouzdan medij za čuvanje podataka, pa je potrebno da ih imate na najmanje 2 različita mesta. Na primer, sve važne podatke možete kopirati jednom nedeljno na DVD, drugi eksterni hard disk, USB fleš ili na drugi računar preko mreže. Ako ste mislili da je RAID Mirror dovoljno bezbedan, varate se! Dešava se da strujni udar uništi oba diska u RAID-u i onda je džabe sva predostrožnost. Dakle, isključivo 2 potpuno različita i nezavisna medija su jedina sigurna varijanta.

Razmislite i o mogućnosti da Vam neko ukrade računar ili se pokvari hard disk, ili da se unište svi računari na poslu u požaru ili poplavi. Opet se vraćamo na 2 različita mesta kao jedino pouzdano rešenje.

Možete koristiti Cloud rešenja ili online backup, ali znajte da neki od tih servisa, pogotovo besplatni, mogu prekinuti pružanje usluga bilo kad, ili mogu hakeri ući i izbrisati podatke. Zato to treba da bude samo dodatna zaštita.