Popravka firmvera na hard disku

Proizvođači hard diskova su se poprilično potrudili da naprave takav sistem koji je sve samo ne pouzdan i jednostavan za popravku, verovatno iz razloga da običan korisnik ne može sam da spasi podatke. Onda su se pojavile firme koje to profesionalno rade za stotine dolara, imaju posebne uređaje koji “znaju” kako da komuniciraju sa diskovima i kako da ih poprave. Ne postoji inženjer na svetu koji bi mogao da dešifruje tako detaljno sistem rada hard diska osim ako nije radio u projektovanju diskova, tako da je potpuno jasno zašto su diskovi tako nepouzdani i otkud neke firme mogu da naprave opremu za popravku.

Popravka firmvera (firmware) na hard disku je veoma komplikovana stvar i nije je moguće uraditi bez posebne opreme i softvera, tako da odmah otpada bilo kakva kućna varijanta popravke. Postojalo je jedno vreme rešenje za Seagate 7200.11 diskove u kućnoj radinosti, ali ti diskovi više nisu aktuelni.

Mi kao firma koja se ozbiljno bavi ovim poslom, posedujemo pored opreme za zamenu magnetnih glava na diskovima, takođe i uređaj za popravku firmvera na hard diskovima WD, Seagate, Samsung, Hitachi i Toshiba.

Šta je firmware?

Uprošteno, firmware je upravljački softver koji se nalazi u svakom disku, i to delom u čipu a delom na ploči diska. Sastoji se od gomile raznih softverskih modula, rom fajla, zapisa o lošim sektorima itd.. Ukoliko se iz nekog razloga ošteti ova servisna zona ili glave zbog oštećenja ne mogu pročitati neki njen deo, disku je nemoguće prići i kopirati podatke.

Kako prepoznati kvar firmvera?

Ako disk klikće i ne vidi se u BIOS-u ili se vidi pod drugim nazivom i pogrešnim kapacitetom, problem je sa firmverom. Kvar magnetnih glava se takođe manifestuje kao kliktanje, pa je potrebno prvo utvrditi šta je tačno problem. Često izgori elektronika na disku pa je korisnici zamene sa ispravnog diska, ali to ne može da radi baš zbog firmvera koji je unikatan za svaki disk pojedinačno. Uz određene modifikacije firmvera, disk ponovo može biti čitljiv.

Popravka firmvera

module checking

Potrebno je pomoću posebnog uređaja pročitati opis diska, kopirati u računar module, rom i sve ostalo što je čitljivo. Zatim se radi popravka koja se sastoji od testiranja modula (module checking), prebacivanja offset-a modula na ispravne trake (module shifting) i upis ispravnih modula (write modules) sa donor diska. Nekad je potrebno uraditi servo calibration, popravku loših sektora i P-Liste da bi se moglo pristupiti podacima. Potrebno je mnogo predznanja i iskustva za popravku firmvera na disku, pa ova usluga nije jeftina.

Ukoliko imate problem sa diskom koji se ne vidi u sistemu ili se vidi sa pogrešnim kapacitetom, verovatno ima problem sa firmware-om, što nije moguće popraviti bez posebnog uređaja i softvera, pa je jedino rešenje odneti ga u specijalizovani servis.