Popravka hard diska

Većina problema sa hard diskovima koji nam stižu odnosi se na mehanička oštećenja površine diska (bad sectors), neispravne magnetne glave i oštećen firmware (firmver). Sve ovo zahteva mnogo vremena i truda, pa prosečna popravka hard diska u ovim slučajevima traje između 3 i 7 radnih dana. Tek na kraju liste su kvar elektronike i softverski problemi, koje rešavamo prilično brzo.

Oštećenje ploča na hard disku

Ovaj problem je veoma čest čak i kod novih diskova. Javlja se usled mehaničkih stresova dok disk radi (udarci, vibracije), zatim usled pregrevanja hard diska zbog prašine ili neadekvatnog hlađenja, kao i zbog strujnih oscilacija u napajanju ili prosto zamora materijala. Problem sa lošim sektorima možete prepoznati tako što recimo sistem pokušava da se podigne mnogo duže nego obično, ili se sve ukoči na neko vreme, restartuje se uz plavi ekran (blue screen) i slično.

Čim se otkrije deo diska koji je slabo čitljiv, program u samom disku automatski upiše broj loših sektora u svoju tabelu, ali ih ne popravi. Potrebno je ručno pokrenuti poseban program za detekciju i “popravku” loših sektora. Realno, sektori se ne popravljaju, već se obeleže kao neispravni, a podaci iz njih se kopiraju na drugi deo diska ukoliko je to moguće. Programi tipa HDD Sentinel mogu da prikažu stanje diska tako što pročitaju informaciju iz posebne zone na disku. Popravka je poželjna i moguća sve dok “zdravlje” diska ne padne ispod neke normalne granice, npr. 90%. Veći broj loših sektora ukazuje na ozbiljan problem sa diskom, pa bi tada pod hitno trebalo sačuvati podatke na drugom disku, a stari izbrisati i baciti.

Ako su podaci na hard disku ostali “zarobljeni”, odnosno ako se ne može pristupiti podacima, potrebno je pokušati izdvajanje podataka posebnim programima i uređajima. U kućnoj radinosti za manja oštećenja i za manje važne podatke možete koristiti program HDD Regenerator, ali ako disk klikće i ne vide se particije, ova metoda se ne sme koristiti. U tom slučaju, potrebno je izbeći popravku loših sektora na hard disku jer bi se time samo još više oštetila površina diska, a često i magnetne glave. Za to služe profesionalni uređaji, a rade na principu kopiranja što više podataka uz ignorisanje loših sektora. Tek kad se završi prvi krug, može se ići na spasavanje podataka sa oštećenih delova diska. Ova metoda donosi najbolje rezultate, ali pošto su ovi uređaji veoma skupi, cena spašavanja podataka nije mala. Izdvajanje podataka zbog više prolaza može da potraje i po nekoliko dana, pa treba imati strpljenja.

Da rezimiramo, popravka hard diska se može uraditi softverski ako ima manji broj loših sektora, a ako ima ozbiljan problem pa se disk ne vidi, klikće i slično, ovaj posao treba prepustiti stručnjacima koji će to uraditi na posebnom uređaju. Naravno, sam uređaj ne može sam to uraditi, već je potrebno dobro poznavati tehnologiju hard diskova i tehnike za popravku.

Zamena glava na hard disku

Ovo je izuzetno komplikovana procedura za popravku hard diskova. Radi se u slučajevima kada je oštećena neka od magnetnih glava koja čini pristup podacima nemoguć. Prepoznaje se po tome što se iz diska čuje lupanje ili kliktanje, a disk se ne vidi u BIOS-u. Nekad je moguće isključiti oštećene glave i kopirati podatke sa ostalih na posebnom uređaju, ali često su oštećenja prevelika za bilo kakav pristup podacima. Nije ni preporučljivo pokušavati bilo šta, pa čak ni uključivati disk ako se čuje lupanje, jer se tako mogu oštetiti i ploče sa podacima.

Zamena glava se vrši u staklenoj komori sa filterima i izbacivanjem vazduha, a sav posao se obavlja preko rukavica, kako ne bi ušla ni najmanja trunka prašine na ploču. Naizgled mala tačkica prašine koja padne na disk može uništiti glavu, a zatim i ploču. Takođe, glave je potrebno skinuti i vratiti sa posebnim alatom koji je pravljen po tipu diska. Uspešnost ove metode je velika, pa je jedino potrebno naći identičan ispravan hard disk koji će se iskoristiti za delove. Ako površina diska nije oštećena, disk se praktično odmah može uključiti i kopirati podaci na drugi disk. Koliko god pazili, disk ipak nije kao fabrički sklopljen, pa se popravljani diskovi ne koriste za bilo šta bitno, samo se kopiraju podaci na drugi ispravan disk.

Popravka firmvera na hard disku

Oštećen Firmware spada u ozbiljne probleme koje uglavnom nije moguće rešiti bez posebnog uređaja i programa. Potrebno je popraviti zapis o strukturi diska, kako bi se glave pozicionirale na pravo mesto i pročitale potrebne podatke. Vlasnici takvih diskova često pokušaju sami da zamene elektroniku sa istog diska, ali time se ne dobija apsolutno ništa. Ako je oštećen firmver, mora se restaurirati posebnim tehnikama, što nije moguće uraditi u kućnoj radinosti, osim za nekoliko modela.

Neispravna elektronika na hard disku

Kvar elektronike hard diska ne spada u teške kvarove jer se uglavnom može rešiti zamenom neispravnih komponenti. Ako to ne reši problem, potrebno je iskoristiti identičan ispravan hard disk za delove. Naravno, nije dovoljno samo zameniti elektroniku. Kod nekih jako starih hard diskova, ovo može da pomogne, ali kod novijih se moraju primeniti i dodatne tehnike. Proizvođači diskova su se potrudili da zakomplikuju stvar, pa se u svaki pojedinačni disk upisuje njegov poseban softver koji nije moguće koristiti za identičan drugi disk. Svaki ozbiljan servis za popravku hard diskova ima bazu od više stotina diskova, pa je lako naći odgovarajući i uraditi potrebne izmene na elektronici i softveru. Ovaj posao se obavlja u roku od 1-3 dana ako postoji isti disk za delove, a ako je potrebno da se nabavi, može da potraje. U cenu ulazi isti takav disk, a posle izvršene popravke disk se može normalno koristiti.

Softverski problemi na hard diskovima

Virusi, nestale particije, izbrisani podaci i logičke greške spadaju u manje probleme, pa su i cene mnogo povoljnije. Vreme za spasavanje podataka zavisi uglavnom od veličine diska i količine potrebnih podataka, ali obično je to par dana. Najčešći problem je nestanak particija, pa treba prvo pokušati da se vrati kompletna particija izmenom podataka o strukturi diska. AKo to ne uspe, ide se na pretraživanje celog diska i kopiranje podataka na drugi disk. Kada se klijent uveri da su tu svi potrebni podaci, može se kopirati na isti disk, ili bolje na neki drugi za svaki slučaj.

Ako se izbrišu podaci, što se manje radi sa diskom posle toga, veće su šanse za spašavanje podataka. Dovoljno je da kopirate podatke na drugo mesto pa da oni prepišu one izbrisane i više ih nije moguće spasiti. Zato važi zlatno pravilo: ako ste izbrisali podatke, nemojte koristiti hard disk već se odmah obratite servisu.