Uzroci kvarova na hard diskovima

Kvarovi na hard diskovima su najčešće prouzrokovani greškom korisnika, jer jednostavno ne znaju da su diskovi u radu izuzetno osetljivi i na najmanje udarce. Proizvođači hard diskova u trci za kupce navode da su njihovi eksterni hard diskovi otporni na padove i udarce i tako usade u memoriju kupca pogrešno mišljenje da su ovi diskovi bezbedni.

eksterni-hard-disk

Nažalost, to je samo delimično tačno, jer se odnosi na vreme kada disk ne radi, već je u transportu i slično. Kada eksterni hard disk ili disk u laptopu radi, ploče na kojima je magnetni medij se obično okreću brzinom od 5.400 obrtaja u minuti (rpm), a magnetne glave lebde u mikronima iznad površine medije i nikada je ne dodiruju u normalnim uslovima. Čitanje i upisivanje se obavlja bezkontaktno.

Kada takav disk pomeramo, može se desiti da ga udarimo o neki predmet, kada sila gravitacije nadvlada aerodinamičku silu koja drži glave iznad površine i dešava se da glave jednostavno rečeno zaparaju površinu medije. Podaci koji su na tom mestu bivaju trenutno i bespovratno uništeni, kao i magnetne glave.

otecena-povrsina-diska

Ipak, magnetne glave se mogu zameniti sa donor diska, posle čega sledi pokušaj spasavanja podataka sa ispravnog dela diska. Često se desi da glave ponovo naiđu na oštećen deo ploče i ponovo budu uništene, pa se koriste razne metode kako bi se rizik sveo na minimum. Sve to ulazi u cenu popravke, pa ona ne može biti jeftina kod ovakvih kvarova.

Ukratno rečeno, ne postoji najbolji eksterni hard disk, niti najbolji hard disk uopšte, jer su svi prilično slični tehnološki i razlika je samo u nijansama. Svaki hard disk je osetljiv na udarce, a mnogo češći kvarovi su kod prenosnih diskova i laptopova, jer se često tumbaju u radu. Na desktop računarima diskovi su manje izloženi mehaničkom stresu, pa obično se mnogo ređe kvare.

Postoje i druge vrste kvarova, od kojih su najčešći kvarovi servisne zone, odnosno firmvera, za šta najveću odgovornost imaju proizvođači.

O tome i ostalim najčešćim kvarovima uskoro na ovoj strani…