Kako se pravi backup

Svi smo čuli za bekap (backup) ili arhiviranje podataka, ali malo ljudi zna šta je to i kako se koristi. Pokušaćemo ukratko da objasnimo pravilnu proceduru za arhiviranje podataka.

C i D particije na disku
Particije na disku

Prvo, važne podatke je potrebno držati odvojeno od sistema i ostalih nebitnih stvari kao što su muzika, filmovi i slično. Podaci se obično drže na Desktopu, u My Documents, ali je mnogo bolje i sigurnije da imate posebnu particiju na disku, i nazovete je npr. “Podaci”. U slučaju pada sistema, sve ostaje bezbedno na posebnoj particiji, odnosno na delu diska koji je odvojen samo za podatke.

Zavisno od učestalosti ažuriranja fajlova, procenite sami na koliko dana bi trebalo raditi backup. Postoje programi koji to rade automatski, ali nikada ne možete biti sigurni kako će to uraditi. Zato predlažemo ručni backup kao sigurnu varijantu, jer ćete tačno znati šta ste kopirali i gde.

Disk mora stajati na bezbednom mestu
Eksterni hard disk

Kupite eksterni hard disk koji ćete isključivo prilikom bekapa priključivati na računar, da ne bi radio bespotrebno danima. Taj disk se prethodno mora postaviti na takvo mesto gde je nemoguće oboriti ga ili povući kabal, npr. pored računara na stolu.

Napravite 2 particije na eksternom disku, a evo i zašto. Ako imate samo 1 particiju na kojoj je kopija podataka stara npr. mesec dana, potrebno je da je izbrišete da biste prebacili najnovije podatke. Međutim, može se desiti da baš u tom trenutku, posle brisanja eksternog diska primetite da disk u kompjuteru sa najnovijim podacima ne čita više podatke, iako ih vidite. Ovo uopšte nije redak slučaj. Zato je potrebno uraditi backup na sledeći način:

  • napravite 2 particije na eksternom disku;
  • kopirajte podatke iz računara na 1. particiju eksternog diska;
  • isključite eksterni hard disk jer nema potrebe da radi do sledećeg bekapa, a biće siguran od virusa, strujnih udara i slično;
  • sledeći put kad budete pravili arhivu, PRVO kopirajte najnovije podatke iz računara na drugu particiju eksternog diska, a ZATIM formatirajte njegovu prvu particiju (ili to uradite prilikom sledećeg backup-a).

Tako ćete obezbediti rezervnu kopiju u slučaju da neki od diskova prestane da čita podatke, iako je do trenutka kopiranja disk bio naizgled u redu.