Vaša pitanja

Ovde možete postavljati upite vezane za mogućnost spasavanja podataka, ceni popravke i slično.

 

91 thoughts on “Vaša pitanja”

  1. Poštovani, interesuje me da li instalacijom i podešavanjem kompa u AHCI mod dobijam bolju brzinu i performanse SSD.Da li treba da menjam IDE mod u AHCI.Mnogi prijatelji i tutorijali na YouTube kažu da ću tek osetiti moć SSD kada ga stavim da se pokreće u AHCI modu.Da li je to tako i u praksi. i drugo pitanje, da li mogu da kupim još jedan SSD samo za skladištenje podataka.

    • Poštovani, u AHCI modu se dobija samo na rasterećenju procesora, dok je razlika u brzini beznačajna. Ako instalirate nov sistem, u redu je da podesite ploču na AHCI, ali do tada možete komotno koristiti IDE mod. Možete dodati još 1 SSD za skladištenje podataka, ali oni kad se pokvare, spasavanje fajlova je jako teško i skupo, ne može mnogo da stane podataka na neki prosečan SSD, a i mnogo su skuplji po gigabajtu u odnosu na klasične hard diskove. Možda ima smisla staviti SSD za podatke ako Vam stalno trebaju fajlovi sa njega, pa da ne čekate da se hard disk upali iz sleep moda par sekundi ili ako je u pitanju laptop, pa u slučaju nekih udaraca, pada i slično, SSD nije osetljiv na to.

  2. Pozdrav. Obzirom da mi se laptop (acer p-253e) cesto restartuje i da sentinel pokazuje 57% zdravlja hdd-a predpostavljam da je vreme za zamenu istog. E sada kod mene je neki HDD Hitachi HTS545050A7E380 pa me zanima da li mora iskljucivo taj i ako ne mora kako da znam koji, to jeste koji su uslovi da se hard uklopi u taj lap top??? Vidim da je neka dimenzija 2,5 inca. Performanse u smislu brzine i kapaciteta su mi sekundarne obzirom da se lap koristi samo za net. Dakle koji to meni HDD odgovara, da li vi imate tako nesto i koja je cena. Unapred hvala na odgovoru.

    • Zdravo, proverite samo debljinu diska, jer ako je unutra tanak (slim) model, ne može stati klasičan deblji disk. Preporuka je da izbegnete WD jer su najlošiji.

Leave a Comment