Popravka USB fleša

Često popravka USB fleša nije moguća u slučajevima kada je neko već pokušavao da ga popravi. Naizgled jednostavna popravka polomljenog USB fleša može da se završi kao nemoguća popravka, jer korisnici prespoje vodove i spale memorijski čip. Ne pokušavajte sami da popravite uređaj ako to već niste radili, pogotovo ako ne poznajete dobro elektroniku i kako to sve funkcioniše.

USB flash

U slučaju kada su samo izbrisani podaci sa USB fleša, uspešnost spasavanja podataka je velika. Ako je oštećena struktura USB fleša, moguće je spasiti uglavnom fajlove bez naziva. Za fotografije i video zapise to nije veliki problem, ali kad su dokumenti u pitanju, jedna opcija je da sami pregledate fajlove i promenite im nazive. To je poslednja opcija, ali i to često završava posao našim klijentima.

Šta treba znati prilikom upotrebe USB fleša?

Prvo i osnovno pravilo – nikada nemojte direktno raditi sa fajlovima na USB flešu! Ako se desi da fajl nestane zbog kvara ili nasilnog isključivanja fleša, ne postoji mogućnost da se spasi.

Brzina USB fleša je jako bitna, jer ako je on spor, izgubićete živce stalno čekajući da se nešto kopira. Odaberite neki USB 3.0 USB flash, mada ni to nije garancija da će raditi mnogo brže od starog tipa, jer to zavisi od kontrolera. Zato se prvo raspitajte koja je brzina USB fleša i potražite taj u prodavnicama. Pogledajte jedan test brzine USB fleševa, kao i savet koji USB fleš kupiti.

Ako Vam je potrebno spasavanje podataka sa USB fleša, pogledajte naš cenovnik.

19 thoughts on “Popravka USB fleša”

 1. Slucajno sam zakacio USB Flash i malo se iskrivio. Stisnuo sam poklopac, koji se malo otvorio, ali ga Comp vise ne vidi. Ima li mu pomoci i koliko bi vredeo taj posao truda i para? Hvala.

  Reply
  • Zdravo, verovatno možemo osposobiti USB fleš tako da se mogu sačuvati podaci, osim ako se desio kratak spoj pa je izgoreo čip. Ako bude uspešno spasavanje podataka, cena bi bila između 3.000 i 6.000 din zavisno od težine problema.

 2. Upravo mi je ispao na pod usb flash i sada kada ga utaknem u lap top, ne prepoznaje ga uopste !
  Dali ima pomoci ?
  Sta da radim ?!

  Reply
  • Verovatno je oštećena pločica kod konektora, možemo pokušati popravku. Dijagnostika je besplatna. Pozdrav!

 3. Potrebna mi je pomoć oko usb fleša, naime nakon sat vremena nekorišćenja(dotad normalno radio) računar ga uopšte ne vidi(druge fleške vidi) ni u eksploretri ni u nisk menadžeeu, nigdje. Kad ga ubacim cuje se zvučni signal, on zasvijetli i ništa. Vrlo važni podaci su mo na njemu, ima li spasa

  Reply
  • Potrebno je da uradimo dijagnostiku, posle čega ćemo znati da li možemo spasiti podatke i koja bi bila cena. Verovatno je kontroler neispravan, a to je obično rešivo.

 4. Postovani, telefon izbacuje greaku da je SD card damaged. Kada se ubaci u laptop izbacuje mi stalno da je formatiram. Kada sam probala chpdsk opciju, pise izbacuje da su RAW. Nalsa sam par recovery programa koji pronadju foldere ali su prazni. Na sd kartici su mi slike bebe pa mi je jako bitno da ih vratim. Da li je moguca popravka?

  Reply
  • Poštovana, možete doneti karticu da pokušamo, dijagnostika je gratis, a opseg cena za navedeno je 3.000 do 6.000 din.

 5. Pozdrav! Imam problem sa flash memorijom, 32GB (u trenutku kvara je bilo oko 7GB zauzeto). Radio je normalno taj dan, i, u trenutku kad sam ga ponovo uključio u kompjuter na kojem ga obično koristim, zasvijetlio je na sekund i nestao. Pokušao sam da ga uključim ponovo, pokušao na par drugih računara, ali ga više ni jedan uopšte ne detektuje. Čak ni lampica koja signalizira da li je uključen više ne svijetli. Otvorio sam ga, da bih vidio da nisu kontakti stradali, ali mi, laički gledano, ne izgleda da ima ikakvih oštećenja. Ukoliko je stradao čip kontroler, koliko bi koštalo vraćanje podataka sa njega?

  Reply
  • Zdravo, verovatno je neispravan kontroler. Potrebno je iskoristiti isti takav usb fles za delove, a cena u tom slucaju je 50€ + delovi ako moramo mi da ih kupujemo.

 6. ZDRAVO,
  IMAM SSD KOJI JE BIO SISTEMSKI, U RADU JE PREKINIO I POJAVIO SE PLAVI EKRAN,
  PROBAO SAM KABLOVE BILO JE ISTO,ISTO TAKO PROBAO SAM NA DRUGI KOMPJUTER PREKO USB ,KOMPJUTER NIJE PRONASAO NISTA.
  DALI JE MOZNO VRACANJE NEKIH PODATAKA

  Reply
  • Pozdrav za Makedoniju! Evo ovako, SSD obično nema najave kvara kao hard diskovi, nego samo prestane sa radom i veoma je teško spasiti podatke. Potrebno je da se pogleda elektronika i eventualno reši problem u naponskom delu ili sa kontrolerom. Ako je neispravan neki memorijski čip, potrebno je isčitati ostale na uređaju i sastaviti ih sa odgovarajućim algoritmom u zavisnosti od kontrolera. U svakom slučaju je komplikovana i skupa popravka, ali možete doneti ili poslati disk na besplatnu dijagnostiku. Ukoliko mi ne uspemo da to rešimo, možemo proslediti kolegama u jednu od 2 firme u Srbiji koje bi možda mogle nešto više da urade po ovom pitanju, s tim što su cene kod njih oko 300€.

 7. Zdravo imam sd karticu od 32gb, koju ne mogu da formatiram i da je koristim, probao sam sve. Prikazuje da je u raw formatu kartica. Nije mi cilj da povratim fajlove, već da ih obišem sa kartice. Da li postoji mogućnost da se unište svi podaci sa kartice, bez da se ona ošteti.

  Reply
  • Zdravo, verovatno je kartica neispravna, čim ne može da se formatira. Pogledajte da li u device manager-u prikazuje kapacitet 32GB, ako ne, onda je sigurno neispravna. Ako se vidi kapacitet, probajte da je formatirate preko nekog programa za rad sa particijama, npr. Partition Wizard.

 8. Pozz. Zanima me da li se moze popraviti SD kartica koju moj telefon prikazuje kao ostecenu? Naime,kada ukljucim telefon,dobijem obavestenje da je SD kartica ostecena i nudi mi opciju da je formatiram ponovo.

  Reply
  • Здраво, вероватно може да се поправи ако се види исправно капацитет. Ако пише 0 МБ, меморија је неисправна и не може да се порпави нити да се спасу подаци. Можете донети картицу да погледамо одмах. Поздрав!

  • Pozdrav! Imam problem sa flash memorijom 16gb Kingston, koji ne mogu da formatiram, piše izbacuje da su “The disk write is protected” probao sam sve šta sam o tome našao na internetu.. Da li je moguće popravka?
   Hvala

  • Poštovani, problem je do čipa, a popravka je svakako skuplja od novog fleša.

Leave a Comment